Spis treści |
---|
Informacja KP PSP w Rypinie ,,NIE dla CZADU” |
Strona 2 |
Strona 3 |
Wszystkie strony |
W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych — co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
- od palenisk opalanych paliwem stałym nie wymienionych w pkt 1 — co najmniej cztery razy w roku;
- od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym nie wymienionych w pkt 1 — co najmniej dwa razy w roku.
Uwaga użytkownicy urządzeń gazowych!
Wszelkie zagrożenia, mogące powstać przy użytkowaniu gazu są wynikiem przede wszystkim braku należytej dbałości o instalację i urządzenia gazowe. Ważne, by nie dopuszczać do ich uszkodzeń mechanicznych i korozji. Ponadto:
- wszystkie odbiorniki gazu powinny być utrzymane w czystości i dobrym stanie technicznym. Pojawienie się sadzy, lub żółty płomień na palniku to oznaki wadliwego spalania gazu.
- włączone odbiorniki gazu powinny być na bieżąco kontrolowane. Kontroli nie wymagają te odbiorniki, których konstrukcja jest przystosowana do pracy bez dozoru.
- nie wolno zatykać przewodów wentylacyjnych. W prawidłowo działających urządzeniach gazowych, w przypadku braku odpowiedniej ilości powietrza, następuje niezupełne spalanie gazu i może powstać trujący, niewyczuwalny tlenek węgla (CO). Ponadto nadmierna zawartość w powietrzu produktów spalania gazu jest szkodliwa dla zdrowia.
- nie należy ogrzewać pomieszczeń kuchnią gazową. Grozi to poważnym zatruciem organizmu, zaś nowoczesne gazowe urządzenia promiennikowe wyposażone w katalizatory mogą być używane w pomieszczeniach o powierzchni powyżej 40m2, w których ludzie nie przebywają na stałe.
- nie należy ustawiać gazowych urządzeń grzewczych w pobliżu materiałów łatwo zapalnych (mebli, firanek itp.). Zachowaj odległość minimum 0,6m.
- do zasilania urządzeń gazowych może być stosowany gaz płynny w butlach (propan-butan ). Warunkiem jest jednak instalowanie w jednym mieszkaniu, w warsztacie lub lokalu użytkowym nie więcej niż dwóch butli, przyłączonych do urządzeń gazowych , o zawartości gazu do 11kg każda.
- nie należy przechowywać butli gazowych w pomieszczeniach poniżej poziomu terenu. Przechowywanie butli np. w piwnicach i na klatkach schodowych, może powodować, że gaz propan-butan jako cięższy od powietrza zalegać będzie w pomieszczeniu grożąc wybuchem.
- nie należy użytkować instalacji na gaz płynny w obiektach wyposażonych w instalacje gazu ziemnego.
- właściciel budynku mieszkalnego lub zarządzający budynkiem wielorodzinnym co najmniej raz w roku powinien wykonać przegląd techniczny i badanie szczelności instalacji gazowej, a także sprawdzić drożność przewodów kominowych. Czynności te mogą wykonać jedynie osoby posiadające odpowiednie uprawnienia.